Australia UGG España Outlet.

Fundació d'Estudis i Iniciatives Sociolaborals

Acte d’homenatge a Alberto García Esteve

En la Sala de Graus de la Facultat de Dret es feu la presentació del llibre Materiales para el estudio de la abogacía antifranquista (Vol.1), que acaba de ser publicat per la Fundación Abogados de Atocha, amb el suport del Ministerio de la Presidencia del Gobierno. L’acte reuní un nombrós públic de sindicalistes de CCOO, professionals de l’advocacia, professors i alumnes, amics de la FEIS, a més de la família de l’homenatjat.

Fou coordinat per Dolores Sànchez Durà, presidenta de la FEIS, que abans de la seua intervenció presentà la mesa formada pel senyor degà de la Facultat de Dret, Salvador Montesinos Oltra; l’historiador i coordinador de l’obra, Rubén Vega García; els advocats Cristina Almeida Castro i Héctor Maravall, ambdós membres i representants de la Fundación Abogados de Atocha; i Vicent Alvarez, advocat també i membre del Consell Valencià de Cultura.

Intervingué el senyor degà per saludar la celebració d’aquesta presentació i homenatge en la Facultat de Dret, assenyalant el bon quefer professional de l’homenatjat i dels advocats laboralistes en la construcció de la democràcia. Que malgrat no haver conegut personalment a Alberto García Esteve era present el seu mestratge professional i humà.

Dolores Sànchez, assenyalà l’interés de la Fundació d’Estudis i Iniciatives Sociolaborals (FEIS) per presentar aquest llibre que recupera per a la memòria el compromís d’un important col·lectiu oblidat, els advocats laboralistes, que treballaren amb el moviment obrer i sindical, en la defensa dels drets humans i laborals, en la lluita política i ciutadana antifranquista i per la democràcia. Mostrà el nostre agraïment a Judith Hernàndez que ens acompanyava i a la seua família. Igualment als components de la mesa, especialment els desplaçats per assistir a l’acte.

Héctor Maravall sintetitzà els trets més significatius del compromís dels advocats laboralistes i  la seua evolució personal i professional, l’organització en despatxos i la progressiva coordinació de la tasca en suport de les reivindicacions obreres, ciutadanes i polítiques; la dedicació militant i el caràcter profundament unitari de la seua tasca. Recordà la significació que l’assassinat dels companys laboralistes del despatx d’Atocha tingué per a la recuperació de les llibertats al nostre país. La Fundación Abogados de Atocha , promovent aquesta publicació, pretén contribuir a la preservació de la memòria.

Rubén Vega és un dels dos coordinadors de l’obra col·lectiva, el primer volum de la qual es presentava. En nomenar-la així significa que la feina continua i s’inscriu en un projecte més ampli: “los abogados laboralistas y la lucha por una justícia democrática”. Tot i que sempre se sol dir quan es presenta un nou llibre que “cobreix un buit”, en aquest cas és ben cert i la comanda feta per la Fundación Abogados de Atocha va ser molt ben rebuda per un col·lectiu d’historiadors i investigadors del franquisme, perquè fins ara, llevat d’alguna obra fonamental i d’obligada referència, (com la de Juan José del Águila Torres) poc s’havia abordat sobre aquest tema, amb el suport documental necessari. Aquest volum inclou unes primeres semblances biogràfiques que continuaran amb altres i, entre aquestes la d’Alberto García Esteve, realitzada per Alberto Gómez Roda, responsable de l’arxiu històric “José Luis Borbolla de la FEIS. Juntament a aquestes, un apartat ampli dedicat a les fonts per a l’estudi de l’advocacia antifranquista i una selecció de documents. Finalment, agraí l’organització de l’acte i el suport rebut de CCOO, les seues fundacions i xarxa d’arxius.

Cristina Almeida començà valorant el volum, el fet que les fundacions de CCOO conjuminaren esforços per a recuperar la memòria i, com un tema important de la lluita antifranquista, el paper dels advocats i de les advocades laboralistes. Un moment important per a fer justícia també enfront del silenciament del paper de les dones en la historiografia. Comentà la seua experiència vocacional, el paper decisiu de sa mare, el creixement en el compromís social i polític, sempre acompanyat per altres dones, el seu procés de lluita per una justícia democràtica i  per la igualtat, sentida com una necessitat vital, personal i per a l’exercici de la professió. Nomenà a altres advocades, companyes de carrera, que dirigiren i coordinaren la feina de diferents despatxos de Madrid i que estaven jubilant-se també juntes. Per concloure que malgrat el desencís, la corrupció tan propera, el cinisme ambient… les idees i els valors que ens han fet viure, per una justícia democràtica i per la igualtat, continuen encoratjant-nos; d’aquests no ens és possible jubilar-nos. Agraí i saluda a Judith Hernàndez i la presència en l’acte de Joaquin Navarro el supervivent de l’assassinat d’Atocha, que es trobava entre el públic.

Vicent Álvarez comentà els seus inicis d’estudiant de dret en la Universitat de València, en una època on els universitaris eren molt majoritàriament procedents de famílies benestants. El seu progressiu descobriment de la dictadura i l’aspiració a una justícia democràtica. Les primeres figures de professionals que es comprometien amb els treballadors i les treballadores, amb el moviment obrer clandestí, en la lluita per les llibertats i l’organització dels primers despatxos. Aquests tenien un plantejament unitari que mai es perdia, tot i que poc a poc anaven definint-se també políticament. Assenyalà que entre les 6 biografies del volum dues corresponien a advocats valencians. Valorà especialment la figura i el paper d’Alberto Garcia Esteve com un pioner, excel·lent professional, que coneixia perfectament els procediments i les possibilitats d’utilització del dret al servei dels interessos dels treballadors, a més d’un animador de projectes i compromisos d’altres professionals. Contà anècdotes que revelaven la seua vàlua professional i major dimensió humana. Valorà la magnífica semblança que el llibre recollia escrita per Alberto Gómez Roda i aconsellà la difusió d’aquesta com a “separata”. Finalment, advocà perquè l’Ajuntament de València reconegués la seua figura atorgant-li una distinció de les que estan previstes reglamentàriament, pels seus mèrits personals i per haver sigut regidor i membre del Consell Valencià de Cultura. Demanà de les entitats representades en l’acte que donaren suport públicament a aquesta petició.

L’acte finalitzà amb un col·loqui entre les persones assistents. Després la FEIS li donà un ram de flors a Judith Hernàndez.

Vídeo noticia. [TVE CV]

http://feis.pv.ccoo.es/wp-content/video/age_feis_2.flv

Álbum de fotografías.

Ayúdanos a compartir esta información.
Etiquetas: , ,

1 Comentario

Trackbacks

  1. Alcoi ret homenatge al polític, docent i sindicalista Josep Albert Mestre | FEIS

Escribe una respuesta

Debe estar conectado para escribir un comentario.